Logga in

Tiihonen, Seppo

Pieni piiri: Vallan verkostot 1919-1939

Tiihonen, Seppo - Pieni piiri: Vallan verkostot 1919-1939, e-bok

Inte tillgänglig

Ketkä johtivat Suomea vuosina 1919-1939?

Pieni piiri käsittelee valtiojohtamista ja vallanpitäjiä sekä heidän neuvonantajiaan presidentti Ståhlbergin valinnasta Suomen ensimmäiseksi presidentiksi talvisodan syttymiseen. Pääosassa ovat nuoren tasavallan keskeiset valtiolliset johtajat, presidentit K. J. Ståhlberg, Lauri Kristian Relander, P. E. Svinhufvud ja Kyösti Kallio. Heidän lisäkseen valtiollisen johtamisen pieneen piiriin nousevat pitkäaikaiset ulkoministerit, puolustusministerit, puolustusvoimien komentajat ja puolustusneuvoston puheenjohtaja Gustaf Mannerheim. Pääministerit kuuluivat valtiollisen johdon ytimeen, mutta useimmat heistä eivät ehdi lyhyen toimikautensa aikana nousta vahvoiksi vallan käyttäjiksi. Mukana ovat myös monenlaiset epäviralliset neuvonantajat unohtamatta valtaan pyrkiviä maanalaisia verkostoja.

Repivän sisällissodan jälkeen hallitsemisen käytännöt rakentuivat hitaasti. Talvisodan syttymiseen mennessä oli ehditty luoda Suomen valtiollisen johtamisen ja päätöksenteon rakenteet ja menettelytavat. Osaavan ja lojaalin virkamiesinstituution rakentaminen ei kuitenkaan käynyt käden käänteessä. Ulkoministeriö sekä puolustusvoimat saatiin kuntoon ennen sodan syttymistä, mutta ei ongelmitta. Kommunismin pelko, 1920-luvun lopun talouspula ja lapuanliikkeen lietsomat maanalaiset verkostot toivat epävakautta hallitsemiseen.

Pieni piiri on jatkoa kirjoittajan vuonna 2019 julkaisemalle teokselle Vallan verkostot Suomessa 1917-1919. Teokset Oikea käsi; valtiojohdon neuvonantajat eilen ja tänään sekä Keisarin oikea käsi; Venäjän valtiollinen johtaminen ja Suomi käsittelevät myös valtiollisen johtamisen neuvonantajia. Sarja tulee jatkumaan nykypäivään.

Nyckelord: Suomen historia, Presidentit, neuvonantajat

Författare
Utgivare
Books on Demand
Utgivningsår
2020
Språk
fi
Utgåva
1
Sidantal
264 sidor
Kategori
Samhälle
Format
E-bok
eISBN (ePUB)
9789528091387
Tryckt ISBN
9789528025702

Liknande e-böcker