Logga in

Eero, Matero

Brezhnevin opissa

Eero, Matero - Brezhnevin opissa, e-bok

17,55€

E-bok, Vattenmärkt ePUB
ISBN: 978-952-202-398-8

Kirja on avoin henkilökohtainen muistelma opiskelusta Neuvostoliiton kommunistisen puolueen koulussa Moskovassa.

Kirja ajoittuu aatteellisesti kuohuvan 1970-luvun viileneviin loppuvuosiin. Ulkonaisesti mahtavimmillaan oleva Neuvostoliitto on sisältä jo pysähtyneisyyden supervalta. Puoluekoulussa opiskelleet ovat tähän asti olleet jokseenkin vaiteliaita kokemuksistaan.

Suomalaiset kommunistit saivat aatteellista oppia itänaapurista lähes koko Neuvostoliiton olemassaolon ajan. Maailmansotien välisenä aikana Etsivä keskuspoliisi jahtasi Moskovan-kävijöitä, ja kiinni saatuja tuomittiin valtiopetoksen valmistelusta. Sodan jälkeen suomalaisten puolueopiskelu oli rauhanomaista ja laillista, mutta edelleen ainakin puolittain salaista.

Salaperäisyys ruokki huhuja asekoulutuksesta ja vallankumoustaitojen opettelusta. Monien maiden turvallisuuspalvelut olivat uteliaita. Supo rauhoittui kun sai ujutetuksi kouluun oman tiedottajansa. Kaikkea valvova KGB tuntui olevan perillä opiskelijoiden asioista paremmin kuin nämä itse.

NKP:n puoluekoulussa Moskovassa Neuvostoliitto opetti suomalaisille kommunisteille oikeaoppista marxismi-leninismiä ja pyrki kaitsemaan koko maailman kommunistista liikettä proletaarisen internationalismin tielle – ja omaan komentoonsa.

Kuluneiden vuosikymmenten ansiosta puoluekoulun totisen touhun ylle laskeutuu jo hieman koominen valaistus. Paljon hulvatonta ja absurdia tapahtuu niin koulussa kuin sitä sakeana ympäröivässä reaalisosialismissakin.

Nyckelord: historia, kansainvälinen yhteistyö, kommunistiset puolueet, koulutus, suomalaiset, marxismi-leninismi, opiskelu, 1970-luku, 1980-luku, ideologiat, puolueaktiivit, Suomi, Neuvostoliitto, Moskova, sähkökirjat

Författare
Utgivare
Myllylahti Oy
Utgivningsår
2012
Språk
fi
Utgåva
1
Sidantal
184 sidor
Kategori
Fostran, undervisning
Format
E-bok
eISBN (ePUB)
978-952-202-398-8
Tryckt ISBN
978-952-202-383-4

Liknande e-böcker