Login

Utvecklingsnyheter från Ellibs 09/2021

Bästa bibliotekskund
I det här brevet har vi samlat nedanstående nyheter från Ellibs.

Nytt: urvalskonto på Ellibs

Nu är det möjligt att utöver de vanliga inköpskoderna för webbutiken för att skaffa Ellibs-material även få ett urvalskonto som ger mer begränsade rättigheter i Ellibs webbutik. Urvalskontot passar bra när man vill ge fler personer rätt att bläddra i licensutbudet i butiken.

Med ett urvalskonto kan man bläddra i samlingar och lägga till material i inköpslistan exempelvis som förslag. Urvalskontot ger begränsade användarrättigheter, så det är fortfarande endast möjligt att lägga material från inköpslistan i inköpskorgen och göra inköp med inköpskoder som börjar med lib. Innehållet i inköpslistan syns på samma sätt på båda kontona.

För att öppna ett urvalskonto kontaktar du vår support. Just nu kan man öppna ett urvalskonto per inköpskod. Urvalskontot är inte personligt, det vill säga flera personer kan använda samma användarnamn samtidigt.


Inköpslistan syns på samma sätt i Ellibs webbutik både på urvalskontot och inköpskontot.

Nationell barn- och ungdomssamling i de allmänna bibliotekens Ellibs-samlingar

Ellibs har sedan juli 2021 levererat en nationell samling för barn- och ungdomslitteratur till de allmänna biblioteken. I den nationella samlingen använder Ellibs distributionsteknik som möjliggör parallell distribution av de användarrättigheter som skaffats samt en reservationskö som delas mellan samlingarna. På de bibliotek där Ellibs finns som e-tjänst och ljudbokstjänst har samlingen för barn och unga integrerats som en del av den lokala e- och ljudbokssamlingen. För dem som har en annan leverantör av e- och ljudbokstjänster har samlingen för barn och unga öppnats som en separat Ellibs-anslutning.

Böckerna syns i de allmänna bibliotekens samlingar på samma sätt som i övrigt material. Dessutom syns barn- och ungdomsböcker som köpts in nationellt i samlingarna i Ellibs Library under Sortera och på förstasidan i Ellibs-appen under rubriken "Nationell barn- och ungdomssamling". Verken uppdateras automatiskt på dessa listor allteftersom nya verk köps in till samlingen.

En länk till de böcker för barn och unga från den nationella samlingen som syns i den egna samlingen kan skapas på följande sätt (byt biblioteksanvändarnamn till det egna bibliotekets användarnamn): https://www.ellibslibrary.com/fi/kirjastotunnus/0?sort=custom_208

De allmänna biblioteken kan granska både det egna bibliotekets och parallellsamlingens statistik i det egna bibliotekets Ellibs Library administration under punkten Administration - Statistik. På fliken Statistik och Lån kan man i rullgardinsmenyn välja De allmänna bibliotekens parallellsamling som ägare till licensen. Då ser man i statistiken de lån som det egna bibliotekets kunder gjort och som hänför sig till parallellsamlingen vid en vald tidpunkt och man får närmare information om lånen. Vad gäller reservationer och kunder ser man i statistiken alltid bibliotekets alla reservationer och kunder. Förutom lokal statistik används den nationella statistikvyn för dem som gör centraliserade inköp.

Ellibs stödjer nu bildljudböcker

Under sommaren har man utökat Ellibs plattform och app så att de stödjer bildljudböcker, som förutom text även innehåller ljudspår. Bildljudböckerna finns nu i Ellibs webbutik och licenser till dem kan skaffas till Ellibs-samlingarna på samma sätt som annat material.

Bildljudböckerna är i EPUB3-format, så de syns som e-böcker i samlingarna. Framöver kommer vi att ta fram bättre sätt att skilja på bokmaterial som läses på olika sätt.

Bildljudböckerna kan generellt läsas på alla sätt – när man laddar ner dem till ett läsprogram, med webbläsare och med Ellibs-appen. Formatet är fortfarande relativt nytt, så på grund av olika layout på materialet och att det har skapats på olika sätt kan det fortfarande förekomma brister i vissa läsmetoder. Om ni upptäcker problem kan ni meddela vår support. Ljudet startar automatiskt när man läser bildljudböckerna och ljudkontrollfunktionerna skiljer sig något åt mellan olika läsmiljöer.


Bildljudbok i Ellibs webbläsare. Ljudet sätts på och stängs av via play-ikonen i övre högra hörnet.


I Ellibs-appen börjar ljudet från bildljudböckerna att spelas upp när man vänder blad.


Utvecklingsnyheter från Ellibs