Login

Ellibsin kehityskuulumisia 11/2020

Hyvä kirjastoasiakkaamme,
tähän kirjeeseen olemme keränneet seuraavia kuulumisia Ellibsistä:

Käyttäjää koskevien tietojen tallennus Ellibsissä

Tietosuojaan liittyvät kysymykset ovat olleet viime aikoina pinnalla julkisessa keskustelussa. Alla lyhyt kuvaus siitä, miten Ellibsissä tallennamme palvelun loppukäyttäjien tietoja.

Ellibsiä kehitettäessä on ollut pyrkimyksenä tallentaa käyttäjistä mahdollisimman vähän tietoa Ellibsin palvelimille. Käyttäjärekisterin tiedot eivät sellaisenaan tallennu Ellibsiin, vaan kirjautumisvaiheessa kirjautumisen oikeellisuus tarkistetaan yleensä rajapinnan kautta. Rekisteröitymisen yhteydessä Ellibsiin tallennetaan pääjärjestelmästä yleensä vain profiilin luonnin pohjaksi tarvittavat tiedot. Näitä tietoja ovat käytettävä kokoelma, käyttäjän tunnus salattuna ja tieto kirjautumisen onnistumisesta. PIN-koodia tai salasanaa ei rajapintakirjautumisen yhteydessä tallenneta Ellibsiin. 

Pyrkimys tallennettavien käyttäjätietojen minimointiin vaikuttaa joihinkin Ellibsin toimintoihin. Tästä syystä varausta tehdessä sähköpostiosoite kirjoitetaan Ellibs Libraryssä aina uudelleen. Ellibs-sovelluksessa sähköpostin voi tallentaa, mutta sähköposti tallentuu laitteelle ainoastaan paikallisesti. Sähköpostiosoite lähetetään Ellibsille vain aktiivisen varauksen yhteydessä.

Ellibsin tilastointi perustuu käyttäjäprofiilien pohjalta tuotettuihin tilastoihin, joten koostetuista tilastoista ei ole mahdollista etsiä yksittäisen käyttäjän tietoja. Aineistojen suosittelu käyttäjille perustuu aineistojen samankaltaisuuden vertailuun käyttäjän toiminnan seurannan sijaan. 

Käyttäjälle luotu profiili on käytössä sekä Ellibs Libraryssä että Ellibs-sovelluksessa. Molempiin kirjaudutaan samoilla tunnuksilla, ja oma kirjahylly, eli lainat ja varaukset, näkyvät molemmissa. 

Loppukäyttäjien käyttötapojen muuttuessa Ellibsin käytäntöjä on kuitenkin syytä arvioida jatkuvasti. Profiiliin tallennettavat lisätiedot nopeuttavat usein asiointia ja parantavat mm. suositteluita. Saammekin ajoittain käyttäjäpalautetta, jossa toivotaan, että tietoja tallentuisi enemmän. Otamme palautteet huomioon jatkosuunnittelussamme. Mikäli lisäämme palveluun tallennettavan tiedon määrää, otamme luonnollisesti myös rekisteri- ja tietosuoja-asiat edelleen huomioon.  

Ellibs Libraryn tietosuojaseloste

Yhteistyöterveisin
Ellibs Oy


Ellibsin kehityskuulumiset