Login

Utvecklingsnyheter från Ellibs 08/2020

Bästa bibliotekskund,
I detta brev har vi samlat följande nyheter om Ellibs:

Verktyget Rekommendationslista har publicerats

Verktyget Rekommendationslista som vi informerade om i föregående nyhetsbrev har nu publicerats. Med hjälp av verktyget kan biblioteken sammanställa innehållshöjningar om olika ämnen utifrån materialet i samlingen.

Läs anvisningarna för sammanställning av rekommendationslistor här. Anvisningarna finns tills vidare endast på finska, de översatta anvisningarna publiceras senare. Som exempel på en publicerad rekommendationslista kan du se Ellibs-teamets bokrekommendationer här.

I Ellibs-applikationen visas bibliotekets publicerade rekommendationslistor när du bläddrar nedåt på applikationens huvudsida. Antalet publicerade listor är begränsat till fem för att listorna ska få god synlighet i användargränssnittet. Antalet opublicerade listor är inte begränsat och publiceringsinställningarna för en enskild lista kan ändras.

Vi tar gärna emot respons om hur verktyget fungerar till adressen ellibs@ellibs.com. Vid eventuella felsituationer kontakta Ellibs supporttjänst: support@ellibs.com.

Om statistikföringen av pilotförsöket med en gemensam samling

Den tekniska testningen av de allmänna bibliotekens parallella e-samlingar som inleddes i maj upphör 21.9.2020. I den gemensamma samlingen som används under testningstiden ingår 128 e-boks- och ljudbokstitlar som har använts vid sidan av de lokala samlingarna.

De allmänna biblioteken kan granska både det egna bibliotekets och parallellsamlingens statistik i det egna bibliotekets Ellibs Library administration under punkten Administration - Statistik. På fliken Statistik och Lån kan man i rullgardinsmenyn välja De allmänna bibliotekens parallellsamling som ägare till licensen. Då ser man i statistiken de lån som det egna bibliotekets kunder gjort och som hänför sig till parallellsamlingen vid en vald tidpunkt och man får närmare information om lånen. Vad gäller reservationer och kunder ser man i statistiken alltid bibliotekets alla reservationer och kunder.

Statistiken i den gemensamma parallellsamlingen blir kvar i Ellibs administration, så statistiken kan ännu granskas efter att den tekniska testningen av parallellsamlingen har avslutats.


Filtrera enligt licensens ägare:

Vi utreder om Ellibs metadata kan skickas till SFX

Vi har blivit kontaktade av biblioteken om att få metadatan från Ellibs böcker till SFX och SFX Alma. Vi utreder för närvarande systemkompatibiliteten med Ex Libris när det gäller metadata. Dessutom utvecklar vi den automatiska uppdateringsprocessen för metadatafilerna så att uppgifterna i samlingen som ständigt kompletteras hålls så uppdaterade som möjligt. Samtidigt går vi igenom möjligheten att skicka motsvarande metadata även till andra tjänster av samma typ. Vi informerar senare om hur saken framskrider i Ellibs utvecklingsnyheter.

Ellibs-teamet önskar alla en trevlig höst! 
Med samarbetshälsningar
Ellibs Ab


Utvecklingsnyheter från Ellibs