Login

Utvecklingsnyheter från Ellibs 05/2020

Bästa bibliotekskund,

I detta brev har vi samlat följande utvecklingsnyheter från Ellibs:

Ellibs deltar i testningen av de allmänna bibliotekens gemensamma samling

Ellibs deltar tillsammans med Konsortiet för de allmänna biblioteken i ett försök, där man utreder hur de allmänna bibliotekens lokala e-samlingar kan användas parallellt med den gemensamma samlingen. Tiden för försöket avslutas i september, vecka 39.

Under försöket testas låne- och reserveringsfunktionernas tekniska egenskaper. De böcker som skaffats för försöket har i maj automatiskt aktiverats vid sidan av de lokala samlingarna och därför krävs inga åtgärder av biblioteken och försöket medför heller inga kostnader för biblioteken. I riktning mot bibliotekskunderna som använder Ellibs är förändringen osynlig, men naturligtvis förbättras tillgången till böcker och bokköerna förkortas under testet.

För Ellibs del har man för försöket utvecklat en ny distributionsteknik som möjliggör parallell distribution av förvärvade användarrättigheter samt en delad reserveringskö samlingarna emellan. Den parallella distributionen kombineras friktionsfritt med materialen i de lokala samlingarna, vilket är viktigt med tanke på kundens användarupplevelse. I försöket utvecklar Ellibs också statistik som observerar både den lokala situationen och den totala situationen i de parallella samlingarna.

Redigera lånetiderna så att de passar din organisation

I Ellibs kan du själv bestämma lånetiderna för dina egna samlingar. I samlingarna sätts alltid en kort och lång standardlånetid som kan ändras genom att kontakta Ellibs stöd. Enskilda böckers lånetider kan man själv ändra i beställningsskedet samt efter beställningen i administrationen i Ellibs.com vid punkten Lånetider. Lånetiden kan ändras om det i kolumnen "Markera alla" bredvid licensen syns en kryssruta.

Den kortaste lånetiden som man själv kan ställa in är 1 timme och den längsta lånetiden är 59 dygn. För en del stycklicenser är lånetiderna alltid till exempel 10 minuter och 7 dagar. Det lönar sig att fundera över lånetiderna utifrån hur mycket man vill att böckerna ska cirkulera från en låntagare till en annan och å andra sidan vilken lånetid som är tillräcklig för användaren. För titlar med både styck- och användarlicenser lönar det sig att hålla samma lånetider för alla licenser.

Det lönar sig att läsa mer om hur läsgångerna minskar med stycklicenser och om parallellanvändningen av olika typer av licenser under punkten Administration OSF på Ellibs.com.


Utvecklingsnyheter från Ellibs