Login

Utvecklingsnyheter från Ellibs 04/2020

Bästa bibliotekskund,

i det här brevet har vi samlat lite aktuell information om frågor i anslutning till utvecklingen.

Digimaterialen ökar i popularitet

Den ökade efterfrågan på e-material på grund av undantagsförhållandena har också synts hos Ellibs i mars-april, och lånemängderna har vuxit kraftigt på en kort tid.

På högskolorna har den ökade användningen fått användarna att i allt högre grad också bekanta sig med Ellibs-appen: användningen av appen har ökat med 25 procent sedan början av året. Det lönar sig att tipsa användarna om appen, för den stöder direkt Haka-identifiering och när man använder appen kan man också läsa material i pdf-form direkt i appen, utan separat läsprogram.

När det gäller de allmänna biblioteken verkar nya användare föredra att läsa och lyssna via webbläsare, och användningen av webbläsare har också ökat under mars- april. En entydig webbläsaranvändning är ett bra sätt för nya användare att göra sig bekanta med e-materialen.

Webbläsarlyssnande är fortfarande den populäraste användningen av e-böcker, och dess andel har ytterligare ökat. När drygt hälften av bibliotekens Ellibs-användare i januari-februari lyssnade på ljudböcker via webbläsare steg andelen i april 2020 till ca 60 procent.

Som helhet är Ellibs-appen det överlägset populäraste sättet att använda tjänsten bland kunderna i de allmänna biblioteken.

Ändring av det maximala antalet lån och reserveringar

När kundmängderna växer kan det uppkomma ett behov av att ändra det maximala antalet lån i Ellibs-samlingen. Det har varit fastställt i standardinställningen för Ellibs-samlingarna att en enskild kund samtidigt kan ha 5 lån och 7 reserveringar per gång.

Antalet samtidiga lån och reserveringar kan ändras i Ellibs administrationsanslutning (www.ellibslibrary.com), se Administration – Inställningar – Användarspecifika begränsningar). Ändring av maximiantalet påverkar inte existerande reserveringar eller lån.

Kunder som har loggat in ser det aktuella antalet maximilån och -reserveringar i samlingen i realtid på Ellibs Library Instruktioner - Ofta ställda frågor.

Ta kontakt med Ellibs

På grund av undantagsförhållandena har vi fått en rekordstor mängd förfrågningar om e-boksversioner av någon viss bok. Vi tar gärna emot alla förfrågningar! Vi samlade adresser på vilka man snabbast får tag på oss här:


Utvecklingsnyheter från Ellibs