Login

Ellibsin kehityskuulumisia 04/2020

Hyvä kirjastoasiakkaamme,

tähän kirjeeseen olemme keränneet joitakin ajankohtaisia asioita kehitykseen ja siihen liittyvien asioiden osalta.

Digiaineistojen suosio kasvussa

Poikkeusoloista johtuva sähköisten aineistojen kysynnän kasvu on näkynyt myös Ellibsin arjessa maalis-huhtikuussa, ja lainamäärät ovat kasvaneet lyhyessä ajassa runsaasti.

Korkeakouluissa käytön kasvu on saanut käyttäjät tutustumaan enenevissä määrin myös Ellibs-sovellukseen: sovelluksen käyttö on kasvanut 25 % alkuvuoteen verrattuna. Käyttäjiä kannattaa vinkata sovelluksen pariin, sillä sovellus tukee suoraan Haka-tunnistautumista ja sovellusta käytettäessä myös pdf-muotoisen aineiston voi lukea suoraan sovelluksessa eikä erillistä lukuohjelmaa tarvita.

Yleisten kirjastojen osalta uudet käyttäjät vaikuttavat suosivan selaimen kautta lukemista ja kuuntelua, ja selainkäyttö onkin kasvanut maalis- ja huhtikuun aikana. Suoraviivainen selainkäyttö onkin uusille käyttäjille hyvä tapa tutustua e-aineistoihin.

Selainkuuntelu on edelleen suosituin käyttötapa e-äänikirjoille, ja sen osuus on noussut entisestään. Siinä missä tammi-helmikuussa reilut puolet kirjastojen Ellibs-käyttäjistä kuunteli äänikirjoja selaimessa, huhtikuussa 2020 vastaava luku nousi noin 60 prosenttiin.

Kokonaisuutena Ellibs-sovellus on ylivoimaisesti suosituin tapa käyttää palvelua yleisten kirjastojen asiakkaiden keskuudessa.

Lainojen ja varausten maksimimäärien muuttaminen

Asiakasmäärien kasvaessa voi tulla eteen tarve muuttaa Ellibs-kokoelman lainauksen maksimiarvoja. Ellibs-kokoelmissa on oletusasetuksena määritelty, että yksittäisellä asiakkaalla voi olla samanaikaisesti 5 lainaa sekä 7 varausta kerrallaan.

Samanaikaisten lainojen ja varausten määrän voi muuttaa Ellibsin hallinnointiliittymässä, kohdassa Hallinnointi – Asetukset Käyttäjäkohtaiset rajoitukset. Maksimimäärien muuttaminen ei vaikuta jo olemassa oleviin varauksiin tai lainoihin.

Sisäänkirjautuneet asiakkaat näkevät kokoelman tämän hetkisen maksimilainojen ja -varausten määrän reaaliaikaisesti kohdasta Ohjeet – Useimmin kysytyt kysymykset.

Ota Ellibsiin yhteyttä

Poikkeusolojen vuoksi olemme saaneet ennätysmääriä erilaisia tiedusteluja mm. siitä, saisiko tietystä kirjasta e-kirjaversion. Otamme kaikki kyselyt mielellämme vastaan! Keräsimme tähän osoitteet, joista meidät tavoittaa nopeimmin:

Kehityskuulumiset pian myös ruotsiksi

Alamme pian julkaista Ellibsin kehityskuulumisia myös ruotsiksi ja jatkossa käännämme myös Ellibsin verkkokaupassa kirjastoille näkyvät aikaisemmin julkaistut kehityskuulumiset ruotsiksi. Uutiset löytyvät tuttuun tapaan kirjastonhallinnasta omalta paikaltaan oman kielivalintansa alta.


Ellibsin kehityskuulumiset