Login

Kotonen, Tommi

Politiikan juoksuhaudat: Äärioikeistoliikkeet Suomessa kylmän sodan aikana

Kotonen, Tommi - Politiikan juoksuhaudat: Äärioikeistoliikkeet Suomessa kylmän sodan aikana, ebook

24,40€

Ebook, Watermarked ePUB
ISBN: 9789523004269

Ajankohtainen teos äärioikeiston historiasta Suomessa.

Me kuulumme valkoiseen rotuun, siis siihen ylpeään rotuun, joka on luonut kaiken kulttuurin ja sivistyksen tällä maapallolla.

Yllä oleva sitaatti voisi hyvin olla 1930-luvun natsi-Saksasta. Sen on kuitenkin kirjoittanut suomalaisen kansallissosialistisen järjestön jäsen vuonna 1977. Myöhemmin tekstin kirjoittaja joutui käräjille lähetettyään kirjepommin Vaasaan, sosialistiselle nuorisojärjestölle.

Kylmän sodan historiankirjoitus on keskittynyt pitkälti niin sanottuun suomettumiseen ja suomalaisten kommunistien toimintaan. Tässä kirjassa katse käännetään toiseen ääripäähän. Huolimatta siitä, että sotien jälkeen rauhansopimus kielsi fasistisluontoiset järjestöt Suomessa, äärioikeistolle löytyi kannattajia. Jotkut eivät koskaan poistuneet juoksuhaudoistaan, joita oli kaivettu vuodesta 1918 lähtien.

Politiikan juoksuhaudat kuvaa suomalaisen äärioikeiston kehitystä alkaen haparoivista yrityksistä rakentaa kommunisminvastaista aseellista rintamaa aina ruotsalaislähtöisen kansallissosialistisen järjestön perustamiseen. Joillekin aatteen ydin oli kansallisen aatteen kirkastaminen, toisille rotuopit ja juutalaisvastaisuus. Osa halusi vallankumousta kaduilla. Äärimmillään tämä johti terroritekoihin.

Teos tuo historiallista perspektiiviä myös siihen äärioikeistolaiseen liikehdintään, jota nyt tapahtuu niin Suomessa kuin ympäri Eurooppaa.

Keywords: äärioikeisto, ääriliikkeet, kylmä sota, fasismi, rasismi, kansallissosialismi, äärioikeistolaisuus, poliittinen historia, ideologiat, etupiirit, kansainvälinen politiikka, Suomi

Author(s)
Publisher
Atena Kustannus Oy
Publication year
2018
Language
fi
Edition
1
Page amount
451 pages
Category
History
Format
Ebook
eISBN (ePUB)
9789523004269

Similar titles