Login

Ruoho, Aila

Pyhät, pahat ja pelokkaat - Pelko ja itsetuhoisuus hengellisissä yhteisöissä

Ruoho, Aila - Pyhät, pahat ja pelokkaat - Pelko ja itsetuhoisuus hengellisissä yhteisöissä, ebook

23,95€

Ebook, Watermarked ePUB
ISBN: 9789523003149

”Harmagedon oli minulle yhtä todellista kuin hengittäminen.”
Raamattu ei kehota pelottelemaan hengellisillä asioilla, mutta pelottelu on yleistä jäseniään tiiviisti vahtivissa hengellisissä yhteisöissä. Ne synnyttävät pelkoja toistamalla opetuksia demoneista, lähestyvästä maailmanlopusta ja yhteisön ulkopuolisen maailman pahuudesta. Myös jäsenten loputtoman syntisyyden ja riittämättömyyden korostaminen on yleistä. Ratkaisuksi esitetään tiukkaa sitoutumista omaan, pelastavaan yhteisöön.

Epäterveet hengelliset yhteisöt pitävät kuria järjestelmällisellä pelottelulla. Tunnollisille jäsenille se voi merkitä painajaisia, vaikeuksia selvitä arjesta, psyykkisiä ongelmia ja jopa itsetuhoisia pohdintoja. Haitallisinta on lasten pelottelu liian voimakkailla tarinoilla tai kuvilla.

Pyhät, pahat ja pelokkaat kuvaa hengellisiä pelkoja ja niistä syntyneitä mielenterveysongelmia kymmenessä uskonnollisessa yhteisössä. Tiedostavatko kontrolloivien hengellisten yhteisöjen valtaapitävät jäsentensä ahdistuksen? Miksi ihmisten tuskaan ei puututa? Eikö lauma pysy kasassa ilman pelkoa? Kirjassa pohditaan myös, miksi moni yhteisönsä jättänyt tarvitsee vertaistukea tai terapiaa ja millä keinoilla pelkoja ja itsetuhoajatuksia voi lieventää.

Keywords: uskonnolliset yhteisöt, sosiaalinen kontrolli, vallankäyttö, henkinen väkivalta, syyllistäminen, uhrit, kokemukset, pelot, itsetuhokäyttäytyminen, mielenterveysongelmat, uskonnollisuus

Author(s)
Publisher
Atena Kustannus Oy
Publication year
2017
Language
fi
Edition
1
Category
Religions
Format
Ebook
eISBN (ePUB)
9789523003149

Similar titles