Login

Pasternack, Iris

Tautitehdas: miten ylidiagnostiikka tekee meistä sairaita

Pasternack, Iris - Tautitehdas: miten ylidiagnostiikka tekee meistä sairaita, ebook

22,50€

Ebook, Watermarked ePUB
ISBN: 9789523001206

Kun joka vaivaan löytyy hoito, tuleeko meistä sairaampia?

Teoksessa lääkäri kritisoi sairauksien etsimistä, medikalisaatiota ja ylihoitamista.

Mitä enemmän verikokeita, röntgentutkimuksia ja hoitoja, sen parempaa on terveydenhoito – vai onko? Teknologisen kehityksen myötä ihmisiä on mahdollista tutkia yhä tarkemmin, ja kukapa ei haluaisi löytää syöpämuutoksia mahdollisimman varhain. Mutta koska ihmiskeho on täynnä poikkeavia löydöksiä, moni ihminen päätyy tarpeettomiin tutkimuksiin ja hoitoihin, joista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Lisäksi heidät leimataan potilaiksi.

Tautitehdas tarkastelee kriittisesti varhaista diagnostiikkaa, sairauksien etsimistä ja normaalien ilmiöiden – kuten iän myötä tapahtuvan verenpaineen ja kolesterolin nousun – nimeämistä sairauksiksi. Terveyden tarkkailusta on tullut kansalaisvelvollisuus, mistä kertovat esimerkiksi Movember- ja Roosa nauha -kampanjat. Mutta lisääkö tietoisuus sairauksista terveyttä?

Tautitehtaassa Iris Pasternack ruotii kriittisesti terveydenhoidon toimintatapoja. Ylidiagnostiikkaa ruokkivat erityisesti ajatukset riskien minimoimisesta ja varmuuden vuoksi hoitamisesta. Terveydenhoidon pitäisi nimestään huolimatta hoitaa ensisijaisesti sairaita.

Keywords: diagnostiikka, sairaus, terveydentila, terveys, lääkehoito, kansantaudit, seulontatutkimus, kansanterveys, terveydenhuolto, ehkäisevä lääketiede, lääketiede, kritiikki, sähkökirjat

Author(s)
Publisher
Atena Kustannus Oy
Publication year
2015
Language
fi
Edition
1
Page amount
300 pages
Category
Medicine, Health Care, Mode
Format
Ebook
eISBN (ePUB)
9789523001206

Similar titles