Login

Alaja, Antti

Taloutta työväelle – Markkinaliberalismin myyttejä murtamassa

Alaja, Antti - Taloutta työväelle – Markkinaliberalismin myyttejä murtamassa, ebook

13,90€

Ebook, Watermarked ePUB
ISBN: 9789522645111

Nykyinen kapitalismi ei pysty lunastamaan lupauksiaan. Taloutta vaivaavat toistuvat ja rajut taantumat, krooninen työttömyys sekä eriarvoisuuden kasvu. Siksi tarvitaan uusia näköaloja.

Taloutta työväelle haastaa markkinaliberalismin myytit. Ennen globaalia talouskriisiä korostettiin, että rahoitusmarkkinat toimivat tehokkaasti mahdollisimman vähän säädeltyinä. Väitettiin, että työttömyyden syy löytyy joustamattomista työehdoista, ja että tuloerojen kasvu on merkki dynaamisesta taloudesta. Kriisin jatkuessa, on todettava ettei juuri mikään ei ole muuttunut. Valtioiden vyönkiristys on jyrännyt elvytyslinjan eikä rahoitusmarkkinoiden säätelyssäkään ole päästy pitkälle. Alaspäin joustavat työehdot nähdään ratkaisuna massatyöttömyyteen.

Kirjassa etsitään vaihtoehtoa markkinaliberaalille talousmallille John Maynardin Keynesin sekä hänen teoreettisen työnsä jatkajien ajatuksista. Erityisen huomion saavat jälkikeynesiläiset ajattelijat. Jälkikeynesiläisyys tarjoaa vankan teoriaperustan nykyisen talouspolitiikan ja -ajattelun haastamiseen – sekä uudelleensuuntaamiseen palvelemaan kansalaisten laajan enemmistön yhteistä hyvää. Se lähtee siitä, että epävakaus, työttömyys ja krooninen eriarvoisuus ovat laissez faire -kapitalismin toistuvia, mutta korjattavissa olevia piirteitä. Globaalit rahoitusmarkkinat tulisi jälleen valjastaa reaalitalouden palvelukseen, julkisen vallan olisi otettava vastuu riittävästä investointiasteesta ja palkansaajien olisi saatava entistä suurempi osa kasvun hedelmistä.

Keywords: talous, kapitalismi, markkinaliberalismi, taloudellinen kehitys, talouspolitiikka, talousteoriat, myytit, rahoitusmarkkinat, työmarkkinat, joustot, tuloerot, talouskasvu, hyvinvointi

Author(s)
 
Publisher
Into Kustannus
Publication year
2015
Language
fi
Edition
1
Page amount
200 pages
Category
Society
Format
Ebook
eISBN (ePUB)
9789522645111
Printed ISBN
9789522642042

Similar titles