Login

Annila, Arto

Kaiken maailman kvantit: Luonnontieteen maailmankuvan tarkistus

Annila, Arto - Kaiken maailman kvantit: Luonnontieteen maailmankuvan tarkistus, ebook

34,90€

Ebook, Watermarked ePUB
ISBN: 9789517688246

Mitä on aika? Mitä on aine ja avaruus? Mitä on elämä? Mitä on tietoisuus? Nämä tieteen peruskysymykset saattavat vaikuttaa toisistaan irrallisilta. Havainnot kuitenkin kertovat yhtenäisestä todellisuudesta.

Niin hämmästyttävää kuin se onkin, sanojen pituudet vaihtelevat niin kuin geenien pituudet. Maanjäristysten voimakkuudet vaihtelevat niin kuin aivojen aktiivisuus. Innovaatiot leviävät epidemioiden tavoin. Nilviäisten kuoret, kukkien siemenpohjat, pyörremyrskyt ja kierteisgalaksit ovat myös samaa muotoa.

Jo Galileo tunsi suuren säännönmukaisuuden, mutta sen syy on säilynyt arvoituksena aikaamme asti. Nyt lainalaisuus selittyy sillä, että kaikki olemassa oleva koostuu yksistä ja samoista perusosasista, valokvanteista. Näin voimme ymmärtää samalla lailla monia ilmiöitä alkeishiukkasista universumin laajenemiseen ja evoluutiosta kulttuurien kehitykseen. Maailma ja maailmankaikkeus ovat käsitettävissä yhteydessä tieteen historiaan.

Käänteentekevä katsantokanta valottaa myös ihmistä itseään ja ihmiskunnan kohtaloa. Kykenemmekö kyseenalaistamaan käsityksiämme ja näkemään kokonaisuuden? Kohtaammeko taas kerran maailmankuvan muutoksen?

Arto Annila on entinen biofysiikan professori Helsingin yliopistosta.

Keywords: biofysiikka, luonnontieteellinen maailmankuva, maailmankuva, maailmankaikkeus, tieteenhistoria, luonnonfilosofia

Author(s)
Publisher
Osuuskunta Vastapaino
Publication year
2020
Language
fi
Edition
1
Category
Philosophy
Format
Ebook
eISBN (ePUB)
9789517688246

Similar titles