Login

Boucht, Birgitta

Förklädd och naken: Självporträtt. Själsfränder. Skrift.

Boucht, Birgitta - Förklädd och naken: Självporträtt. Själsfränder. Skrift., ebook

30,75€

Ebook, Watermarked ePUB
ISBN: 9789515233172

Birgitta Boucht föddes i Helsingfors 1940 som Karin Birgitta Pihlström, in i en familj som präglades av hemligheter, fester, sorg, stor kärlek och många svek. För barnet kändes det som att ingenting stämde och att allt när som helst kunde ställas på huvudet, tas ifrån en. En syster, kanske en mamma? Eller var hon själv den som skulle bytas ut? I tamburen hemma på Norra kajen spionerade hon så gott hon kunde på omvärlden. Det är en sysselsättning som har följt henne genom liv och text. Förklädd och naken handlar om vänskap, studier, äktenskap, egendomliga sällskap, resor, livet som ensamstående småbarnsmamma, bostadslöshet, aktivism. Och död. En viktig period var 1970-talet då Birgitta Boucht hörde till den nya kvinnorörelsens pionjärer i Finland. Ett genomgående tema i boken är livet som skrivande mänska och samvaron med inspiratörer och följeslagare.
Jag vandrar som vagabond i texter av alla slag, egna och andras. Den här skriften är inte facit över ett liv. Det är en pågående berättelse om rörelse, rastställen, samtal, sällskap, vandringar in och ut ur verkligheten, om att tappa bort sig på livsvägen och att kanske, äntligen, hitta hem.

Boken har kommit till på grund av min egen nyfikenhet. Vad håller jag på med i mitt liv och skrivande? Finns det en helhetsbild som småningom blir tydlig? Måste det finnas en helhetsbild?

Den grundläggande frågan är: vilken betydelse har barndomen i en mänskas liv? När tar den slut - barndomen, betydelsen?
Den långa episka inledningsdikten Självbiografi (med hälsning till Sonja Åkesson och Lawrence Ferlinghetti) uppfördes av Radioteatern våren 2012 och har premierats av Lagman T.J. Boismans donationsfond förvaltad av Svenska Teatern. "Bouchts språk är vackert, fulländat och energiskt, berättelsen har en framåtrörelse som är en fröjd att ta del av. En vital och osentimental besvärjelse mot död och ensamhet" sägs det i prismotiveringen. Detsamma kan sägas om hela Birgitta Bouchts omfattande författarskap.År 2015 erhöll Birgitta Boucht Svenska litteratursällskapets Karl Emil Tollanders pris för memoarboken Förklädd och naken. Självporträtt. Själsfränder. Skrift.

Keywords: finlandssvensk

Author(s)
Publisher
Schildts & Söderströms Ab
Publication year
2014
Language
sv
Edition
1
Page amount
201 pages
Category
Personal history
Format
Ebook
eISBN (ePUB)
9789515233172

Similar titles