Login

Suomi, Juhani

Suomi, Neuvostoliitto ja YYA-sopimus

Suomi, Juhani - Suomi, Neuvostoliitto ja YYA-sopimus, ebook

8,40€

Ebook, Watermarked ePUB
ISBN: 9789513191092

Tarkkanäköinen analyysi Suomen turvallisuuspolitiikan lähihistoriasta ja nykytodellisuudesta

YYA-sopimuksen tarina läpivalaisee Suomen idänsuhteita itsenäistymisestä aina tähän päivään asti.

Suomen ja Neuvostoliiton välillä solmittiin 6.4.1948 sopimus ystävyydestä, yhteistoiminnasta ja keskinäisestä avunannosta. Miten ja miksi YYA-sopimukseen päädyttiin? Professori Juhani Suomi avaa YYA-sopimuksen historiaa ja selvittää, miten tämä pakti vaikutti olemassaolollaan sekä Suomen idänsuhteisiin että laajemmin koko maan turvallisuuspolitiikkaan aina vuoteen 1992 asti.

Teoksessa käydään läpi myös YYA-sopimuksen toistaiseksi vähän tunnettu uudistamisprosessi, joka osui Neuvostoliiton hajoamisen yhteyteen. Tuolloin sopimus muuttui sekä nimeltään että sisällöltään aivan toiseksi eikä sitä solmittu enää Neuvostoliiton vaan Venäjän kanssa. Teoksessa tarkastellaan, miten YYA:n korvannut ja yhä voimassa oleva "Suhteiden perussopimus" vastaa Suomen ja varsinkin Venäjän turvallisuusintressejä.

Teoksen näkökulma on tässä päivässä, geopoliittiselta asemaltaan Suomeen vertautuvassa Ukrainassa sekä Naton Saksojen yhdistymisen jälkeen aloittamassa politiikassa. Sen tavoitteena oli ja on vyöryttää EU:n taloudellisella sivustatuella Venäjän asemia sen luoteisella ja läntisellä rajalla sekä Kaukasiassa. Kirjassa pohditaan myös, katsotaanko Moskovassa nykyisen turvallisuusjärjestelyn Suomen kanssa riittävän.

Keywords: Historia, YYA-sopimus, valtiosopimukset, turvallisuuspolitiikka, Suomi, ulkopolitiikka, kansainvälinen politiikka, puolueettomuus, kauppapolitiikka, poliittinen historia

Author(s)
Publisher
Tammi
Publication year
2016
Language
fi
Edition
1
Category
History
Format
Ebook
eISBN (ePUB)
9789513191092

Similar titles