Login

Tóibín, Colm

Brooklyn

Tóibín, Colm - Brooklyn, ebook

19,00€

Ebook, Watermarked ePUB
ISBN: 9789513172534

Nuori Eilis Lacey joutuu monien irlantilaistyttöjen tavoin jättämään kotinsa ja muuttamaan Amerikkaan, koska Irlannissa ei ole tarjolla töitä.

Uudessa maassa Eilis potee aluksi koti-ikävää ja vierauden tunnetta. Hänellä on kuitenkin töitä tavaratalon myyjättärenä, ja hän asuu irlantilaisen rouva Kehoen luona vuokralla yhdessä muiden nuorten tyttöjen kanssa. Isä Flood puolestaan auttaa hänet pääsemään iltakursseille opiskelemaan kirjanpitoa. Kirkon tanssiaisissa hän tapaa italialaistaustaisen Tonyn, jonka kanssa hän alkaa viettää paljon aikaa, ja tunteet heidän välillään syvenevät.

Juuri kun elämä Brooklynissa alkaa asettua mukaviin uomiin, tulee kotoa Irlannista pysäyttävä viesti. Eilis joutuu palaamaan Irlantiin ja valitsemaan velvollisuuden ja oman tien välillä.

Brooklyn kuvaa maahanmuuttajan tuntoja hienovaraisen oivaltavasti. Täydellisen kaunis romaani säilyy mielessä pitkään.

"Tóibínin lukeminen on kuin katsoisi taiteilijan maalaavan teostaan veto toisensa jälkeen, ja yhtäkkiä valmis kuva iskeytyy tajuntaan."
– Sunday Times

"Unohtumaton"
– Sunday Telegraph

"Colm Toibin on uudella romaanillaan Brooklyn saavuttanut joitain hiljaisen majesteettista."
– New York Review

"Vaimentuen vahvistuva romaani Brooklyn on uusi voitto Tammen Keltaiselle kirjastolle. Suomentaja Kaijamari Sivill on tavoittanut hienosti Colim Tóibínin romaanin kielen täsmällisyyden ihanteet."
– Hannu Waarala, Keskisuomalainen 8.5.2011

"Vastikään kirjallisuuden valtionpalkinnon saanut Kaijamari Sivill on suomentajana jo sitä luokkaa, että pelkkä hänen nimensä kirjan alkulehdillä takaa paitsi käännöksen myös koko teoksen laadun."
– Tapio Lahtinen, Hämeen Sanomat 19.5.2011

"Brooklyn on niitä romaaneja, jotka vievät mennessään ensisivuilta. Tarina kulkee pakahduttavaa vauhtia, päähenkilö on kuin pieni pisara, jota suuret ja vastaansanomattomat virrat kuljettavat."
– Annamari Saure, Me Naiset 2011/21

"Colm Tóibín Brooklyn on vähäeleistä ja tyylikästä proosaa."
– Arto Tuominen, Tiedonantaja 20.5.2011

"Tóibín kuvaa nuoren naisen sielunelämän kehitystä tarkasti ja hienovaraisesti perhe-elämän riippuvuuksia, sukupuolisen heräämisen kokemuksia ja siirtolaisuuden synnyttämiä koti-ikävän tuntoja vasten."
– Hannu Waarala, Etelä-Suomen Sanomat 1.6.2011

"Tóibín välttää kaikkea paisuttelua ja kuvaa naisia hyvin. Kirjassa on tiettyä vanhanaikaisuutta, uppoutumista aikakauden maailmaan."
– Tero Vainio, Kaleva 4.7.2011

"Velvollisuuden tunteita ja itsenäistymistä kauniisti kuvaava romaani pysäyttää maahanmuutto-teemallaan."
– L.T, et-lehti 2011/10

"Tóibín kirjoittaa konstailematonta ja läpikuultavaa tekstiä, jota on vaivatonta lukea. — — Brooklyn on koskettava kuvaus nuoren rehellisen ihmisen moraalisesta ja henkisestä kasvusta. Kaijamari Sivillin suomennos on hieno."
– Pentti Orhanen, Ilkka 21.6.2011

"Tóibínin taju yksityiskohdista ja niiden ominaispainosta on hämmästyttävä. Romaanissa ei ole mitään turhaa, ja koska se on hyvä romaani, kaikki, mitä siinä ei ole, alkaa tuntua turhalta, ja romaani itse tuntuu juuri elämän kokoiselta. — — Hieno romaani ja elävä suomennos."
– Arto Virtanen, Parnasso 2011/3

"Koukuttava ja ajatuksia herättävä kertomus kahden maan välillä kamppailemisesta."
– Outi Lindqvist, Forssan lehti 20.7.2011

"Brooklyn on viisaan mieskirjailijan kirjoittamaa naiskirjallisuutta. – – On kyse kirjasta, jonka juoni hyvään vanhanaikaiseen tapaan etenee ja kiinnostaa luvusta toiseen: mitä tälle peräti kunnolliselle, tunnolliselle, omantunnonaralle ja sympaattiselle Eilisille on tapahtuva. – – Kaijamari Sivill tuntuu sopivan ilahduttavan luontevasti Tóibínin kertojaäänen kääntäjäksi."
– Kaisa Neimala, Suomen Kuvalehti 2011/31

"Juoni näyttäytyy kaikessa loistokkuudessaan ja tekee mieli lukea koko kirja uudestaan. Suomentaja Kaijamari Sivill on tehnyt loistavan käännöksen -kaiken kaikkiaan Brooklyn on yksi vuoden merkittävimpiä käännösromaaneja Suomessa."
– Leena Anttalainen, Rakennussanomat 2011/7

"Colm Tóibínin Brooklyn on kuulaan valoisa, kaunis, haikeansuloinen romaani. En muista milloin olisin viimeksi tempautunut kirjan tarinaan kuten Brooklynin Eilisin vaiheita lukiessani. Brooklynin kielessä, kerronnassa ja henkilöhahmoissa on jotain kiehtovan vanhanaikaista ja konstailematonta: keskiössä nuoren naisen kehitys ja tunteet, taustana muuttuva ja modernisoituva yhteiskunta kahdella mantereella."
– http://sininenlinna.blogspot.com 2011/9

Keywords: Käännetty kauno, Nykyromaanit

Author(s)
Publisher
Tammi
Publication year
2012
Language
fi
Edition
1
Category
Novels
Format
Ebook
eISBN (ePUB)
9789513172534

We also recommend