Login

Kokko, Yrjö

Laulujoutsen: Ultima thulen lintu

Kokko, Yrjö - Laulujoutsen: Ultima thulen lintu, ebook

12,00€

Ebook, Watermarked ePUB
ISBN: 9789510430576

Laulujoutsen, ultima thulen lintu - Suomen kansallislinnun tarina, todellinen klassikko jälleen saatavilla

Laulujoutsen-kirjan tapahtumapaikkana on aution erämaan ja jylhien tunturien kätkemä lampi, sen päähenkilöinä joutsenet Marski ja Hanna, joskus myös jokin susi, riekko tai - taljoista ommeltu tekoporo Petrus, johon piiloutuneina mies ja kamera uskalsivat lähestyä yksinäistä lintukotoa. Yrjö Kokko, kirjan Tiiti, kuvasi ja havainnoi joutsenia yhdessä Niuniun, saamelaisen Sulo Rovan kanssa. Tarinassa on eräretken jännitystä ja luonnon mystiikkaa, sen harvinaislaatuisissa kuvissa Lapin runoa ja todellisuutta.

Kun kirja vuonna 1950 ilmestyi, laulujoutsenia pesi Suomessa viitisentoista paria. Monikaan ei ollut joutsenta ikinä nähnyt. Teoksella on ollut merkittävä osuus myös luonnonvaraisten lintujen, erityisesti joutsenten suojelun kannalta. Yrjö Kokko aloittama määrätietoinen työ joutsenkannan pelastamiseksi ja laulujoutsenen suojelemiseksi on tuottanut tulosta: nykykanta on n. 8 500-10 000 paria.

Teoksen antia ovat myös ainutlaatuiset kuvat joutsenista ja pohjoisen elämästä. Kokko keräsi materiaalia tätä teosta varten vuosia kuvaten harvinaisia lintuja vaikeissa olosuhteissa.

Hän kehitti ja huuhteli filmit lammen vedessä. Negatiivit hän leyhytteli kuiviksi ulkona pakkasessa, jotta tiipiin keskellä palavan nuotion tuhka ei olisi jättänyt niihin jälkiä. Tiipiin ja lumikenkänsä Kokko oli ostanut Amerikan intiaaneilta.

- Suomen Kuvalehti 51-52/2012.

Author(s)
Publisher
WSOY
Publication year
2017
Language
fi
Edition
1
Category
Classics
Format
Ebook
eISBN (ePUB)
9789510430576

We also recommend