Login

Kaukonen, Katja

Vihkivedet

Kaukonen, Katja - Vihkivedet, ebook

9,00€

Ebook, Watermarked ePUB
ISBN: 9789510393345

Lumovoimainen novellikokoelma antaa äänen vanhojen valokuvien hiljaisille pojille, hupakkomaisten siskojen ja vahvojen tätien varjostamille naisille.

Aikamies hioo ruuhesta itselleen morsion.
Tyttö nousee liian varhain piikkikoroille eikä mahdu enää leikkimökkiin.
Mies ei tiedä, onko vaimo kuoleman- vai luulosairas, mutta haluaa ilahduttaa tätä kuolinpaidalla.

Vihkivedet antaa äänen vanhojen valokuvien hiljaisille pojille, hupakkomaisten siskojen ja vahvojen tätien varjostamille naisille. Se on syvien jokien ja ruokoisten rantojen tunnelmallinen kokoelma, jossa aurinko häikäisee sanojen läpi, ajatuksiin joita ei lausuta ääneen. Siihen, miten vieras aikuisten maailma aikuisellekin on. Miten ronskeilta löylypuheet tässä hiljaisuudessa tuntuvat, ja siihen miten päiviin ei ole kiire ja silti elämässä on.

Arvosteluotteita

”Katja Kaukosen (s. 1968) novellikokoelma on loppuun saakka hiottu helmi. (…) Porilaissyntyisen äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan Vihkivedet lunastaa Odelma-esikoisen lupaukset. Erityisesti eteerisen lyyrinen ja silti täsmällisen painava kieli palkitsevat lukijan. (…) Kaukonen katsoo suomalaiseen sieluun suoraan ja rävähtämättä.”
Heidi Lakkala, Lapin Kansa

”Katja Kaukonen vakuutti jo esikoisromaanillaan Odelma, joka ilmestyi viime vuonna. Johanna Sinisalo ja Tiina Raevaara saivat rinnalleen uuden maagisen realistin, jonka kieli on lähes virtuoosimaista. Toisen teoksen yleensä pelottavaksi koettu kynnys ylittyy leikiten. Mikäs on kirjoittaessa vaativaa novellimuotoakaan, kun valmiudet ja hahmotustapa ovat tätä luokkaa.
   (…) Kuolinkosto käsittelee avioliiton ahdinkoa puistattavin sävyin. Novellin vaatima yllätyskäänne on taidokkaasti ajoitettu. Sama pätee Täydelliseen ajoitukseen. Sen tarjoama yllätys on nimensä mukaisesti niin täydellisesti ajoitettu, että lukija joutuu haukkomaan henkeään. Juuri nämä novellit olisivat malliesimerkkejä novellin rakentamisesta.
     (…) Vihkivesien omalakisen maailman tunnusmerkki on se, ettei sitä voi selittää tyhjäksi, vaan se säilyttää arvoituksellisuutensa.”
Eija Komu, Savon Sanomat

”Katja Kaukosen Odelma oli yksi viime vuoden kiehtovimpia esikoisromaaneja, ja nyt julkaistu Vihkivedet jatkaa siitä. Tarjolla on taas loisteliasta kieltä, jossa maistuu suomalaisen kansanrunouden taikinajuuri, eikä se kalevalaisuus ihan pelkkään verbalistiikkaan jää.
     (…) Ainakin minulle oli jo näiden kahden kertomuksen [Lauteille mahtui vain kolme, Ei kivitetty väärintekijää] jälkeen selvää, että tavallista parempaa proosaa on tällä kertaa luvassa.”
Jussi Aurén, Satakunnan kansa
 

Ensinnäkin Kaukosen käyttämä kieli on hätkähdyttävän kaunista. Se soljuu eteenpäin kuin runo yrittämättä kuitenkaan olla hienostelevaa. Se on monipuolista, jokaisen kertojan kohdalla hivenen erilaista. Kieli elää tarinoiden keskellä ja lumoaa lukijansa. Toiseksi pidin siitä, että jokainen osa luo yhden vahvan kokonaisuuden, että jokaisella osalla on oma teemansa.
 
    (…) Upea, hengästyttävä teos, joka tuskin kuluu useammastakaan lukukerrasta.”
Riinalukee-blogi

”Rakastin Kaukosen esikoisromaania, Odelmaa, ja odottelinkin innokkaasti hetkeä jolloin pääsisin lukemaan tätä uudenkarheaa novellikokoelmaa. Kun teos sitten eilisaamuna kolahti postiluukustani, keitin ison kupin kahvia ja aloitin oitis lukemisen. Ja oih, voin kertoa että kovat odotukseni täyttyivät, Vihkivedet vei niin mennessään että luin kokoelman miltei yhdeltä istumalta!
     ”(…) Kaukosen tyyli kirjoittaa maagista realismia on aivan omaa luokkaansa, hän osaa katsoa elämää ja maailmaa paljon pintaa syvemmälle, hänen mielikuvituksensa tuntuu olevan rajaton, vapaa kuin lintu. Ihailen muutenkin tavattomasti Kaukosen kykyä kirjoittaa; hänen tekstinsä on niin ilmavaa ja pakotonta, ja kuitenkin samaan aikaan merkityksistä painavaa.”
P.S. Rakastan kirjoja -blogi

”En varmaan olekaan ainoa, jota Vihkivetten lukeminen jännitti enemmän kuin lätkän mm-finaali ja euroviisukarsinnat yhteensä. Kaiken kukkuraksi minulla on novelli-intoleranssi! Vaan kuinkas sitten kävikään... Luin ensimmäisen lauseen ja upposin. Mystinen, tumma ja kylmäävän kaunis teksti virtasi suoraan sieluun. Viimeisellä sivulla, viimeisen lauseen lopussa nousin henkeä haukkoen pintaan. Oi, missä vesissä olen saanut uida! ”
Tarinautical-blogi

”Vihkivedet on koskettava, elämää kauniisti ja raa’astikin puntaroiva novellikokoelma. Jokaisen tarinan jälkeen piti pitää tauko, tätä kirjaa ei voinut vain ahmia, vaikka toisaalta tekikin mieli lukea aina vain lisää. Katja Kaukonen osaa kuvailla kaikkea niin että sen näkee sielullaan. Uskallan nyt jo sanoa että tämä oli tämän vuoden paras lukukokemus.”
Marian ilmestys -blogi

”Odelmallaan minua suuresti ihastuttaneen Katja Kaukosen toinen teos Vihkivedet (2012) on novellikokoelma, joka piirtää kielikuvia lapsuudesta aikuisuuden kautta aina kuolemaan saakka, kuljettaa lukijansa välillä kirkkaiden, toisinaan sameiden vesien ääreen. Kolmeen osaan jaetun kokoelman 13 novellia ovat kaikki kytköksissä ihmismielen pinnan alla piileviin voimiin, ihmeelliseen valoon ja veden kiertokulkuun.
  
Vaikkei novellikokoelma voi varmaan koskaan olla minulle napakymppi, tiedän, että kahdella kirjallaan Katja Kaukosesta on tullut ehdottomasti yksi kotimaisista lempikirjailijoistani. Hän saavuttaa maagisen ja arkisen tavalla, joka viipyy lukijan sielussa kauan.
Lumiomena-blogi

"Vihkivedet on hieno, taiteellinen kokonaisuus."
http://luettuasaso.blogspot.fi

”Kaukonen saa henkilöidensä elämäntarinat jatkumaan mystisin ja tumminkin virein, mutta aina lohdulliseen suuntaan. Kaukosen kieli on täynnä vedellisiä metaforia. Se on kuvailevaa ja aaltoilee. Hän virittää lukijansa aaltopituudelle, jossa syrjästäkin kerrottuja tarinoita on helppo kuulla.”
Hanna-Riina Aho, Keskipohjanmaa

Keywords: Kotimainen kauno, Novellit

Author(s)
Publisher
WSOY
Publication year
2012
Language
fi
Edition
1
Category
Novels
Format
Ebook
eISBN (ePUB)
9789510393345

We also recommend