Login

Mäkinen, Virpi

Kerjääminen eilen ja tänään

Mäkinen, Virpi - Kerjääminen eilen ja tänään, ebook

26,60€

Ebook, Watermarked PDF
ISBN: 978-951-768-357-9

Miten ulkomaalaisiin, lähinnä Itä-Euroopasta tulleisiin katukerjäläisiin pitäisi suhtautua? Tulisiko heille antaa rahaa vai kulkea ohi? Millaiset viranomaistoimet ja auttamismuodot olisivat mahdollisimman humanitaarisia ja ihmisoikeuksia edistäviä? Suurin osa katukerjäläisistä on EU-kansalaisia ja siksi oikeutettuja moniin etuuksiin. Työvoiman vapaa liikkuvuus ja työnhaku ovat EU:ssa perusoikeuksia. Vaikka elinkeinonharjoittaminen olisi kerjäämistä, maahantuloa ei voida estää, jos paperit ovat kunnossa. Viranomaiset voivat puuttua kerjäämiseen vasta kun se on aggressiivista tai jos se vaarantaa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden.

Kerjääminen eilen ja tänään pyrkii hälventämään katukerjäläisten synnyttämää hämmennystä tarjoamalla välineitä ajankohtaiseen keskusteluun. Eri tieteenalojen edustajat avaavat artikkeleissaan historiallisia, oikeudellisia ja sosiaalipoliittisia näkökulmia kerjäämiseen. Teoksessa tarkastellaan muun muassa irtolais- ja romanipolitiikan historiallisia lähtökohtia ja tämän päivän sosiaalipoliittisia ulottuvuuksia Suomessa ja Pohjoismaissa sekä kontrollipolitiikan mahdollisuuksia hallita kerjäämistä EU-maissa. Artikkeleissa pureudutaan myös ihmisoikeuksiin ja erityisesti liikkumisvapauteen liittyviin oikeudellisiin kysymyksiin sekä auttamisen haasteisiin ja antamisen dilemmaan nimenomaan katukerjäläisten osalta.

Ydinkysymys – niin eilen kuin tänäänkin – on, tarvitsevatko kerjäläiset kontrollia vai olisivatko erilaiset auttamisen muodot riittävän tehokkaita ehkäisemään ihmisten lähtöä kerjuulle?

Kirjoittajat: Kaarlo Arffman, Susan Kuivalainen, Anne Mikkola, Virpi Mäkinen, Anne Birgitta Pessi, Heikki Pihlajamäki, Panu Pulma, Mikko Puumalainen

Keywords: kerjäläiset, kerjääminen, kerjäämisen historia, EU, Euroopan Unioni, liikkuvuus, liikumisen vapaus, perusoikeudet, yhteiskunta, irtolaisuus, irtolaiset, romanit, mustalaiset, romanipolitiikka, ihmisoikeudet, kontrolli, kontrollipolitiikka, auttaminen, antaminen, maahantulo, maahanmuutto

Author(s)
 
Publisher
Osuuskunta Vastapaino
Publication year
2009
Language
fi
Edition
1
Page amount
309 pages
Category
Society
Format
Ebook
eISBN (PDF)
978-951-768-357-9
Printed ISBN
978-951-768-251-0

Similar titles