Login

Gibbon, Edward

Rooman valtakunnan rappio ja tuho. 2. osa. Luvut XVII - XXVI

Gibbon, Edward - Rooman valtakunnan rappio ja tuho. 2. osa. Luvut XVII - XXVI, ebook

20,00€

Ebook, PDF with Adobe DRM
ISBN: 952-99496-0-X
DRM Restrictions

PrintingNot allowed
Copy to clipboardNot allowed

Alkuteos (The history of the decline and fall of the Roman Empire, 6 osaa) ilmestyi Lontoossa vuosina 1776 - 88 ja on siitä lähtien ollut varsinkin anglosaksisessa maailmassa elävä klassikko. Se käännettiin pian varhain suurille kulttuurikielille. Nyt ilmestyvä suomennos on ensimmäinen. Teoksen kolme ensimmäistä osaa (38 lukua) kertovat keisariajan historian aina Länsi-Rooman lopulliseen tuhoon saakka v. 476. Kolme viimeistä osaa kuvaavat Itä-Rooman vaiheita Konstantinopolin kukistumiseen saakka.

Kirjan nyt ilmestyvä toinen osa käsittää Rooman keisariajan historian vuodesta 324 vuoteen 395. Teos alkaa Konstantinopolin perustamisen ja rakentamisen kuvauksella, sen jälkeen käsitellään kristinuskon leviämistä sekä 300-luvun harhaoppeja ja skismoja (mm. areiolaiskiista). Kirjan lopussa Kiinan rajoilta Eurooppaan vaeltavat hunnit työntävät edellään goottikansaa, joka tunkeutuu suurin joukoin Rooman valtakunnan sisäpuolelle. Teoksen ytimessä on luopiokeisari Julianuksen eloisasti kuvattu ura, hänen valtaan nousunsa, lyhyt hallintokautensa ja persialaisia vastaan käymänsä sota. Hänen kristinuskosta luopumisensa ja ponnistelut pakanauskon palauttamiseksi on kuvattu tarkasti.

Kirjoittajasta:
Edward Gibbon (1737 - 1794) on kriittinen, oppinut ja tietorikas kirjoittaja, mutta samalla myös sujuvan, ironisen tyylin taitaja sekä dramaattisten tilannekuvien rakentaja. Teoksen iästä huolimatta sen historiallinen arvo on pääosin tallella, eikä sen kaunokirjallinen arvo ole kadonnut yli kahdessasadassa vuodessa. Ajaton on myös kirjan läpikäyvä suvaitsevaisuutta ja inhimillisyyttä tähdentävä näkemys. Tekijä vastustaa kaikkea ahdasmielisyyttä ja fanaattisuutta. Taustalla näkyy brittiläisen huumorin maustama terve järki. Teos on monessa suhteessa valistusajan tyypillinen edustaja.

Kirja soveltuu lukijoille, joiden kiinnostuksen kohteena on:
- antiikin historia
- Rooman keisariajan loppupuolen historia
- kansainvaellukset
- kirkkohistoria
- uskontojen historia
- valistusajan aatehistoria

Keywords: antiikki, historia, Rooman valtakunta, 300-luku

Author(s)
Publisher
Erkki Salo
Publication year
2004
Language
fi
Edition
1
Page amount
463 pages
Category
History
Format
Ebook
eISBN (PDF)
952-99496-0-X

Similar titles