Login

Uimonen, Minna

Hermostumisen aikakausi

Uimonen, Minna - Hermostumisen aikakausi, ebook

23,95€

Ebook, Watermarked PDF
ISBN: 951-45-8587-9

Hermostumisen aikakausi: neuroosit 1800- ja 1900-lukujen vaihteen suomalaisessa lääketieteessä
Mitä olivat hysteria ja heikkohermoisuus? Entä mitä tekemistä hermoilla oli sukupuolen kanssa? Muun muassa näitä kysymyksiä selvitetään historiantutkimuksen keinoin teoksessa, jossa avautuu laaja näkymä neurooseja määritteleviin keskusteluihin ja käytäntöihin suomessa 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa, jota aikalaislääkärit nimittivät hermostumisen aikakaudeksi.
Tutkimuksen kohteena on lääketieteenharjoitus osana oman aikansa yhteiskuntaa, jota sävyttivät suuret muutokset. Kun sääty-yhteiskunta muuttui demokraattiseksi kansalaisyhteiskunnaksi myös lääketieteen painoarvo kasvoi. Lääketiedettä tarvittiin paitsi sairaan- ja terveydenhoidossa, myös laajemmin ihmisen toiminnan säätelyssä heikkojen hermojen uhatessa kansallista olemassaoloa.
Paneutuessaan viime vuosisadanvaihteen ilmiöihin tutkimus herättää myös nykyhetken kannalta tärkeitä kysymyksiä. Millä tavoin tulkitsemme ihmistä? Entä missä määrin luonnontieteen keinot riittävät selittämään eriarvoisuutta tai muuta sosiaalista todellisuutta?

Keywords: historia, psykiatria, neurologia, lääketiede, mentaliteettihistoria, neuroosit, hermoston taudit, naishistoria, Suomi, mielenterveyshäiriöt, käsitykset, väitöskirjat, sähkökirjat

Author(s)
Publisher
SKS – Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Publication year
2000
Language
fi
Edition
1
Page amount
219 pages
Category
Medicine, Health Care, Mode
Format
Ebook
eISBN (PDF)
951-45-8587-9

Similar titles